onsdag 26 november 2014

Julklappar

Istället för att köpa meningslösa presenter som ger miljöbelastningar, samlar damm och säljs på blocket i januari kan vi väl försöka ge julgåvor som gör världen lite bättre?

Gåvor och medlemskap

Röda korset har kampanjat för att matpaket till Syrien ska utses till årets julklapp. Bland sina gåvoprodukter har de även skyddsutrustning för ebola-personal, 

WWF har flera olika fadderskap att välja på, du kan bland annat ge bort ett WWF-fadderskap som stödjer det viktiga arbetet med elefanter och noshörningar.Ge bort fadderskap eller ge en gåva med gåvobevis.

Hos Individuell människohjälp kan man donera pengar till ett specifikt ändamål i Glädjeshoppen. Te.x skolavgift för en flicka i Malawi eller en get till ett föräldralöst barn i Zimbabwe.

Naturskyddsföreningen har också en gåvobutik där man kan skänka pengar till specifika ändamål, köpa några kvadratmeter gammelskog eller ge bort ett medlemskap.

Till djurvännen passar kanske en gåva till Forska utan djurförsök. Eller ett medlemskap i Djurens rätt eller Svenska Blå Stjärnan.


Presenter

Om du hellre vill ha ett paket att ge bort finns det också flera etiska alternativ.
Du kan stödja fairtrade-hantverk och hjälpa människor att bli självförsörjande genom att  köpa något fint på postorder på IM fairtrade. Djurens rätt har en webbshop och Naturskyddsföreningen säljer böcker. Även Hundstallet ger ut en barnbok lagom till jul. Och katthemmet Samvetet säljer kalender och t-shirts.

Upplevelser

Upplevelser är också bra presenter då de ofta är miljövänliga.
Vad sägs t.ex. om ekologisk massage? Eller turridning, teater, komedishow eller konsert?


Ge gärna fler tips i kommentarsfältet!

God jul allesammans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar