onsdag 17 december 2014

Julpaj

Dagens lunch blev en omarbetning av ICA's rödbetspaj. Den fick en extra jultouch av grönkål och valnötter. Det blir mitt bidrag i Tatjanis bloggutmaning som nu har kommit till bokstaven P.


Ingredienser
2 stora rödbetor
1 liten gul lök
100-150 g färsk grönkål
2 dl gräddfil
1 ägg
1/2 msk flytande honung
4 dl riven ost 
1/2 tsk torkad timjan
1 krm salt
1/2 tsk svartpeppar
en handfull valnötter

Pajdeg
150 g rumsvarmt smör
2 dl rågsikt
1 1/2 dl vetemjöl
ca 3 msk vatten


Pajdeg: Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form. Ställ i kylen ca en halvtimme. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen
ca 10 minuter.

Koka rödbetorna mjuka med skalet kvar, ca 40 minuter. Spola i kallt vatten. Skala och skiva dem tunt.


Skölj och strimla grönkålen. Koka den några minuter och häll av vattnet. Hacka löken och stek lök och grönkål i en stekpanna.

Blanda gräddfil, ägg, honung, ost, timjan, salt och peppar i en bunke. Fördela rödbetsskivorna i pajskalet, lägg över grönkål och lök från stekpannan. strö över några valnötter. Täck med ostfyllningen. Ställ in i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Servera med en sallad. Kanske med rödkål och apelsin för att fortsätta jultemat?

2 kommentarer:

  1. Mumsigt värre. En festlig julrätt på julbordet, eller i mellandagarna. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  2. Ser riktigt smaskigt ut. Härligt med en julig paj.
    Fin torsdag till dig
    Kram
    Annie

    SvaraRadera