söndag 20 juli 2014

Myskoxcenter i Tännäs

Jag kan rekommendera ett besök på Myskoxcenter i Tännäs för den djurintresserade.
En presentation av djuren i hägnet.
Myskoxarna utrotades från Skandinavien av människan. Norrmännen hämtade nya från Grönland i mitten av 1900-talet och därifrån har en grupp på 5 individer vandrat över till Sverige. De har sedan dess både ökat och minskat i antal under åren. Myskoxen har för korta ben för att klara djupsnö och därför tillbringar de vintern på kalfjället. Där finns i princip ingen mat så de lever på fettreserver. Det i sin tur gör att de är väldigt känsliga för störning, extra ansträngning gör att de svälter ihjäl.

Vi bör även hålla avstånd för vår egen skull. 

Guiden menar ändå att vi inte bör stödutfodra vilda djur."När vi bor i ett hus och har Ica bredvid så lär vi oss aldrig att skjuta en älg." Det är dessutom olagligt att stödutfodra myskoxen eftersom det inte är en svensk djurart.


Det krävs ett regeringsbeslut för att myskoxen ska räknas som en svensk djurart och enligt guiden är det "inget parti som har med myskoxar i sitt partiprogram"


 För att bevara stammen bedriver man avel i hägn och förra året genomfördes den första lyckade utplaceringen av en kviga.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar