fredag 3 april 2015

Långfredagsutflykt

Väderleksrapporterna har varnat för snöblandat regn över påsk. Det finaste vädret skulle vi få på långfredagen så vi bestämde oss för att passa på att göra en utflykt. 

Här har slaget vid Mästerby 1361 återskapats med reenactment. 
Till att börja med är det bra om hundarna får springa av sig lite energi så det första stoppet blev Mästerby änge. Här fanns många fina gamla träd och härliga vårblommor i blått, gult och vitt.

Petesgården
 Nästa anhalt var museigården Petesgården. Byggnaderna är från 1700- och 1800-talen med inredning därefter. Det hade inte riktigt öppnat för säsongen men vi fick varsin våffla på den vindskyddade gården mellan byggnaderna.

Fint fikabord.
När hundarna inte får följa med är det bra att lämna en glipa i bakluckan.
 Vi åkte sen till naturum Gotland i Vamlingbo. Jag tyckte att det var på tiden att jag fick se det. Just nu har de en fin fotoutställning som visar Gotland om natten. En del av fotona har tagits av min kollega David Lundgren som visar en del av sina fantastiska foton på sin hemsida natthimlen.se


 Sen var det dags för hundarna att få vara med igen så vi åkte till Holmhällar. Där var fullt av kaniner så jag vågade inte släppa loss Dogge. Eller var det kanske påskharar?

Rauk vid Holmhällar
 Ingen Gotlandsutflykt är komplett utan lite raukar. Dessa stenformationer är för mig starkt förknippade med trevliga barndomsminnen och framkallar klätterlust. Fler bilder från raukområdet i nästa blogginlägg.

Gullstainen är ett flyttblock av "rutten sten".
Dagens sista utflyktmål blev Gullstainen i närheten av Hoburgen. Det är ett flyttblock av rapakivigranit som lätt vittrar sönder och Linné beskrev det som att stenen fräter sönder av sig självt. Och det låg mycket vittrade småbitar på stenens sydsida.

Sen var vi trötta och ville åka hem. 
Glad påsk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar